Uman-inuman. Incep evaluarile. Legea 196/2017, care reduce pedepsele

controlled chaos for innovationDupa un parcurs cu complicatii inclusiv constitutionale, Legea nr 169/2017 „a masurilor compensatorii” este promulgata de presedintele Romaniei prin Decretul nr 634/2017 urmand ca imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, sa fie modificata si apoi republicata Legea nr 254/2013, micsorandu-se astfel pedepsele detinutilor care incepand cu anul 2012 au circulat prin puscariile romanesti neadaptate la normele europene. Pana la rezultatul concret, cineva trebuie sa sufere si aceia suntem noi.

Personalul din penitenciare se imputineaza pe zi ce trece sub privirile impasibile ale ministrului Toader preocupat doar de un statut special care sa reglementeze mai aspru doar regimul de sanctiuni aplicabile salariatilor. Cu putin efort, daca nu se va reusi in final exceptarea penitenciarelor de la blocarea posturilor vacante si daca ritmul de pensionari va creste, vom fi declarati specie rara, sau chiar pe cale de disparitie.

Atat de putini cati am ramas, cu peste 2000 de debutanti printre noi, care nu pot fi folositi din plin mult timp de acum incolo, va trebui sa facem cumva si sa aplicam noile prevederi care schimba radical calculul pedepselor introducand acest nou criteriu al „zilelor executate in conditii necorespunzatoare” adica:

Art. 55^1

(1) La calcularea pedepsei executate efectiv, se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată

 

(2) În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele europene

Mai precis de atat,

(3) În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:

 

 

a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză;

b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;

c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă;

f) existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

In plus fata de aceste noi prevederi, se modifica si castigul pentru munca prestata in functie de decizia detinutului de a renunta la remuneratie:

(4) Dacă persoana condamnată renunţă la procentul de 40%, în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată şi zilele executate pentru zilele de muncă prestate, se calculează potrivit art. 96 alin. (1) lit. b).

Si mai departe,

a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;

b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru două zile de muncă;

c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă

De legiferat, s-a legiferat. Politicul si-a exprimat vointa. De acum, cineva trebuie sa si munceasca. Sa privim termenele:

În termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la nivelul fiecărei unităţi penitenciare se va desemna Comisia de evaluare a condiţiilor de detenţie, în raport cu 5 fiecare clădire care are ca destinaţie spaţii de cazare pentru persoanele private de libertate.

În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Comisia prevăzută la art. II va efectua un inventar al clădirilor cu destinaţia spaţii de cazare pentru persoane private de libertate existente la nivelul unităţii.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Comisia prevăzută la art. II va efectua o analiză a clădirilor menţionate la art. III pentru a stabili care dintre acestea sunt sub incidenţa art. 551 alin. (3) din Legea nr. 254/2013, cu modificările şi completările ulterioare, privind condiţiile necorespunzătoare de detenţie.

Situaţia centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie vor fi aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Situaţia prevăzută la alin. (7) va fi reactualizată anual, în aceleaşi condiţii, până la data de 1 mai a fiecărui an.

In termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Biroul evidenţă şi organizarea muncii din cadrul fiecărei unităţi va deschide o fişă de evidenţă pentru fiecare persoană privată de libertate în care vor fi consemnate clădirile în care a fost cazat pe parcursul pedepsei.

Aveti atasat (in primul paragraf) textul integral al Legii 169/2017 si este foarte important sa-l studiati. In prezentul articol am preluat cateva dintre prevederi dar mai sunt si altele importante. Intr-un termen scurt de timp ne vom confrunta cu un volum de munca greu de cuantificat acum, pe care va trebui sa-l sustinem cu acele forte pe care deja le consideram insuficiente. Insa se apreciaza ca noi ne putem descurca. De fapt nu cred ca si-a pus nimeni intrebarea daca putem. Au existat totusi preocupari pentru resursele implicate, insa nu in ceea ce ne priveste:

Pentru punerea în aplicare a prezentei legi, colegiile de conducere ale fiecărei instanţe vor lua măsuri de suplimentare temporară a completelor de judecată, astfel încât propunerile de liberare condiţionată, formulate ca urmare a intrării în vigoare a prezentei legi, să nu determine creşterea termenelor în care vor fi soluţionate.

La inceputul saptamanii viitoare vom lua o mica pauza de la concursuri si salarizare, desi sunt prioritare, chiar esentiale pentru personal, si ne vom implica in planuirea activitatilor pentru reducerea pedepselor detinutilor. In functie de masurile care se vor stabili la nivel de sistem, SNLP va reactiona public in cazul in care se va incerca supraincarcarea cu sarcini a salariatilor deja depasiti de dinamica activitatilor si de volumul de munca invers proportional cu resursele disponibile.

In loc de concluzie, cateva fapte, o intrebare retorica si o recomandare de final:

  • necesarul real de salariati conform standardelor aprobate prin decizie ANP este de 20.000 de oameni dar noi scadem permanent spre catastrofala limita de 12.000 de posturi ocupate din 15.000 prevazute prin hotarare de guvern;
  • Ministerul Justitiei ignora proiectul de modificare a statutului special convenit cu sindicatele si finalizat in ani de munca (implicit a modificarii in Politie Penitenciara) si promoveaza un nou statut cu un regim sanctionator mai aspru pentru salariati;
  • Parlamentul adopta o lege care scade pedepsele cu inchisoarea in functie de lipsa conditiilor de detentie, desi nu sunt alocate fonduri pentru ameliorarea acestor conditii si nici nu este elaborat un set complex de masuri care sa faca sustenabila scoaterea detinutilor mai devreme din puscarii numai pentru ca au avut doar 4 mp la dispozitie in loc de 4,1 mp;
  • in final, acei putini salariati disponibili trebuie sa munceasca din greu, mai mult decat o faceau, pentru a asigura punerea in practica a masurilor compensatorii gandite de puterea politica sub asazisa presiune a unor sanctiuni CEDO.

Deci, care-s fraierii din ecuatia asta?

Nu ar fi prima data cand suntem luati de prosti dar nici prima data cand scoatem armele (sindicale). Recomandam politicienilor dar si coordonatorilor sistemului penitenciar sa fie foarte atenti cum ne trateaza in perioada urmatoare, daca chiar spera sa fie respectate termenele alea scurte in care vor ei sa vada cat mai multi detinuti scosi din puscarii si cu asta poate ne iarta CEDO!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s