Mutari – angajamentul pe 5 ani (renuntare la mutare) este ilegal

badpractices2

SNLP a decis sa se opuna practicii prin care se impune candidatilor la concursul pentru un post vacant in sistemul nostru, angajament privind faptul ca nu vor solicita mutarea in alta unitate timp de 5 ani de la numirea in urma concursului.

Unul dintre motivele importante care au generat luarea de pozitie a SNLP este si modul discretionar in care ANP alege sa gestioneze dinamica salariatilor intre unitati, uzand doar cand interesele o cer, de respectivele angajamente, pe care in schimb, le evita cu eleganta prin detasare, ca alternativa la mutare.

Nr. 94/26.06.2017

 

Catre

 

Directorul General al ANP

Domnul comisar sef de penitenciare Marian DOBRICA

 

Stimate domnule director general

 

 

Va solicitam eliminarea practicii prin care se impune candidatilor la ocuparea unei functii vacante in sistemul penitenciar renuntarea prin angajament scris, la dreptul de a solicita mutarea intr-o alta unitate pentru o perioada de 5 ani de la data ocuparii postului.

 

Avand in vedere prevederile Legii nr. 293/2004, mutarea este o institutie prin care poate fi modificat raportul de serviciu al unui functionar public cu statut special la cerere sau in interes de serviciu. Observam faptul ca mutarea nu se retine ca un drept rigid si nu creeaza in sarcina angajatorului alta obligatie in afara celei de a analiza solicitarea.

 

Prin urmare, in conformitate cu statutul special (lege organica), orice salariat caruia i se aplica Legea nr. 293/2004, poate solicita mutarea intr-o alta unitate din sistemul administratiei penitenciare, acesta fiind deci un drept concret si specific, chiar daca aprobarea acesteia este in sarcina angajatorului pe baza unei proceduri.

 

Conform unui principiu consacrat in legislatia muncii, un salariat nu poate renunta in scris la un drept cat timp acesta este prevazut de un act normativ care nu specifica si faptul ca salariatul poate renunta la acel drept.

 

In egala masura cu imposibilitatea unui angajat de a renunta la salariu sau la concediu, se poate constata ca excede cadrului normativ conditionarea ocuparii unui post, de angajamentul scris ca viitorul salariat reunta la dreptul de a solicita mutarea si/sau la alte drepturi nclusiv cele care presupun solicitare prealabila, cum ar fi decont chirie etc. Pe cale de consecinta se poate pune intrebarea retorica daca un candidat poate fi respins la concurs pentru ca nu a semnat angajamentul respectiv, acest lucru fiind evident ilegal.

 

SNLP apreciaza ca un astfel de angajament vulnerabilizeaza intreg sistemul administratiei penitenciare fiind generator de actiuni in instanta sau pe linie de discriminare si ca aceasta practica riscanta ar putea fi inlocuita prin setarea unui mod unitar de lucru al comisiei de analiza a mutarilor in asa fel incat solicitarile de mutare ale salariatilor incadrati recent sa fie individualizate intr-un mod specific, luand totusi in calcul situatiile deosebite care pot aparea.

 

In cursul anului 2016 a fost purtata o discutie ANP/sindicate in cadrul careia ANP a propus acest tip de angajament strict pentru angajatii din sursa externa (!) cu intentia de a limita numarul mare de mutari intre unitati, cu toate ca atributul de a aproba se mentine la nivel ANP. La acel moment sindicatele nu au avut o opinie contrara insa trebuie mentionat faptul ca discutia a vizat strict sursa externa in timp ce ulterior ANP a utilizat angajamentul deopotriva pentru candidatii din sursa interna.

 

Ulterior, avand in vedere multiplele semnalari primite la nivelul organizatiei noastre, am decis sa analizam situatia in vederea adoptarii unei pozitii obiective in conformitate cu legislatia dar si cu practica  si prin urmare va inaintam prezenta solicitare cu rugamintea de a analiza argumentele noastre si de a ne pune la dispozitie opinia dumneavostra.

 

Cu deosebita consideratie

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s