Primul front comun MJ-ANP-sindicate. Lupta continua!

descarcare 1

Sedinta de astazi pe problema salariului de merit a avut loc la Ministerul Muncii si a durat doua ore incepand cu ora 10,00. Ministrul justitiei Raluca Pruna a participat pana la 11,15 dupa care a plecat la o alta intalnire la guvern.

Ministrul justitiei a fost insotit de alti 3 reprezentanti MJ, inclusiv un secretar de stat. Ministrul muncii a participat alaturi de alte 5 persoane inclusiv secretarul general MM. In mod neasteptat MFP a participat cu doua persoane la invitatia MM. Pentru o imagine cat mai clara vom imparti informarea in parti bune si parti rele.

Parti bune

 • La conducerea ANP avem o echipa proaspata, energica, agreata si sustinuta de minister (trebuie sa spunem) care a insuflat si sefilor de structuri (juridic si resurse) mai mult curaj si energie.
 • Noul director general a avut parte de o confruntare interinstitutionala serioasa si ne-a surprins placut cu primul moment clar de sustinere energica a salariatilor de care am avut parte in ultimii ani, intr-o divergenta pe drepturi salariale. Marius Vulpe a fost admonestat de ministrul muncii, exagerat si fara rost (spunem noi), in conditiile in care Raluca Pruna plecase deja spre guvern, cu recomandarea de a fi mai ponderat si de a se gandi mai mult la prioritatile bugetare ale Romaniei (cu detalii privind deficitul prognozat etc). Cu toate acestea noul DG a spus ca nu vede o problema in a-si apara salariatii si a ramas ferm pe pozitii desi a fost zguduit bine. Noi spunem ca a fost un botez prin foc si ca este de bun augur!
 • Pentru prima data in ultimii 3 ani, MJ-ANP-sindicate au facut front comun. Este probabil cel mai bun punct al intalnirii. Ne obisnuisem nu numai cu pasivitate din partea unui ANP pus la zid de un MJ agresiv pana si cu salariatii, dar chiar si cu multiple bete-n roate sau chiar capcane mai ales dinspre DEA ANP. Pana in prezent ne-am zbatut singuri, insa acum (desi este poate cam tarziu) invatam sa redescoperim ideea de echipa.
 • Ministrul Justitiei a avut o atitudine decenta si un mesaj echilibrat, desi recunoastem ca nu ne-am asteptat la ceva bun. Inca din startul sedintei a sintetizat problema spunand (citat aproximativ): „pentru ca in anul 2008, ANP a inteles sa respecte instructiunile guvernului si sa aplice masurile de austeritate eliminand salariul de merit, in prezent va fi din nou penalizat pentru o aplicare corecta a legii in trecut si va ramana in continuare fara acest drept desi celelalte institutii au continuat sa-l acorde in toata aceasta perioada pentru o treime din salariati iar acum vor extinde la toti salariatii”.
 • Directia contencios din MJ prin Ileana Petre (o veche partenera de intalniri a sindicatelor) a avut o pozitie favorabila clar acordarii salariului de merit si a oferit argumente in acest sens.
 • Seful contenciosului din ANP (Catalin Nita) a dat un asalt deosebit de energic, la concurenta chiar cu stilul adoptat de sindicate, oferind argumente si aratandu-se revoltat de nedreptatea care se poate produce daca nu se va acorda salariul de merit in penitenciare.
 • Seful resurselor din ANP (Gheorghe Iftinca) ne-a surprins placut de data asta, prin aplombul si determinarea cu care a sustinut cauza.
 • Avem confirmarea faptului ca la nivel intern MM, a fost formulat un material care pune concluzii in favoarea acordarii salariului de merit salariatilor din penitenciare.
 • In cursul intalnirii ministrul muncii s-a aratat deschis la argumentele noastre pe care le-a ascultat cu rabdare, desi destul de rigid in opinii, influentat in mod evident de doi factori principali – lipsa unei inechitati clare la acest moment, precum si pozitia celorlalte institutii din structura care „nu va iubesc de loc (n.a. – pe cei din penitenciare)”.
 • Dragos Pislaru a declarat ca nu va modifica (in rau) ordonanta si ca totul va ramane o chestiune de interpretare cerand in acest sens MFP sa emita un punct de vedere pentru interpretarea exacta a sintagmei „la nivelul in plata in anul 2009”. Acest lucru a eliminat una dintre temerile noastre cele mai mari respectiv aceea ca divergenta creata va genera necesitatea de a modifica OUG 20/2016 astfel incat sa fim eliminati in mod explicit.
 • Reprezentantul MFP care a avut un mandat limitat din partea secretarului de stat Dana Pescaru, s-a aratat foarte rezervat in opinii, insa a ascultat atent si a retinut toate argumentele noastre replicand ministrului muncii ca nu intelege de ce ultimul cuvant trebuie sa il aiba MFP (Dragos Pislaru a invocat abilitatile MFP pe partea de interpretare a unor prevederi cu impact bugetar). Aceasta ne arata ca problema este considerata spinoasa de toate ministerele de resort, iar deciziile asumate sunt cu risc pentru toti cei implicati.

Parti rele

 • Insasi ideea ministrului justitiei de a ne intalni cu initiatorul OUG 20/2016 (ministrul muncii) a fost una gresita din start, cat timp Dragos Pislaru deja se exprimase ferm si nefavorabil noua, in legatura cu aceasta problema, inclusiv pe fondul unor proteste organizate de sindicate.
 • Echipa ministrului muncii a fost ostila si a facut tot posibilul sa demonstreze ca fondurile cheltuite in luna ianuarie 2009 pentru plata unor salarii de merit au fost aferente lunii decembrie 2008. Replica noastra a urmarit textul ordonantei care nu utilizeaza termenul „aferent” ci „in plata”. Nu vom detalia toate argumentele folosite de noi intrucat ne-am repeta.
 • Directorul Directiei Politici Salariale din MM, Ion Gibescu, un specialist cu state vechi si foarte experimentat in problemele structurii de aparare nationala dar care este un exponent al apararii ca minister nu ca structura, s-a exprimat foarte vehement in sensul neacordarii salariului de merit in penitenciare pe motiv ca in anul 2009 nu au existat salarii de merit in plata care sa se transforme in sume compensatorii in ianuarie 2010. Alti doi astfel de exponenti cu grad de general, respectiv Voinescu (SRI – coordonator structura de aparare nationala, pe linie salariala, in relatia cu MM) si Voicescu (MAI – relatia cu MM) au facut tot posibilul sa se asigure ca ministrul muncii intelege foarte bine faptul ca penitenciarele nu trebuie sa primeasca salariu de merit! Si se pare ca au si reusit.
 • Ministrul muncii a tot revenit asupra lipsei unei inechitati de corectat in interiorul sistemului nostru aratand ca am fi singura institutie din Romania care ar aplica OUG 20/2016 prin activarea unei cresteri salariale care s-ar acorda tuturor salariatilor, fara exceptie, ori nu acesta ar fi spiritul actului normativ mentionat. Am aratat ca exista o inechitate si inca una grava, produsa in 2008-2009, demonstrabila cu documente si care s-a materializat prin diferenta de interpretare data de ordonatorii principali din structura de aparare, recomandarilor guvernamentale care au vizat eliminarea unor drepturi. Sistemul penitenciar s-a conformat si a procedat legal, in timp ce restul structurii de aparare a ales sa ignore instructiunile si sa-si mentina in salariu pana in prezent si ulterior, pana la pensie, drepturi acordate pentru activitatea din anul 2008!
 • (Afirmatia pe care SNLP a facut-o ferm este ca prin OUG 20/2016, daca in penitenciare nu se va acorda salariul de merit (suma compensatorie), nu se poate sustine ca ordonanta corecteaza inechitati! Aceasta nu realizeaza nimic altceva decat o legitimare si o acutizare a acestor discrepante salariale ca rezultat al unor actiuni in forta promovate pe aceasta linie de MAI, MApN, SRI, STS si SPP.)

Concluzii:

 • Pana la finele saptamanii viitoare ministrul muncii Dragos Pislaru si-a asumat ca vom avea o concluzie clara pe interpretarea textului ordonantei si a aplicabilitatii acestuia, luand in calcul si opinia pe care o va exprima MFP, ramanand totusi in sarcina ordonatorilor de credite (MJ/ANP) sa ia decizia finala, care nu va fi una usoara daca MFP si MM se pozitioneaza in defavoarea acordarii acestui drept.
 • Aceasta divergenta este un punct de cotitura dramatic in existenta noastra, generand asperitati interinstitutionale si mai ales zvarcoliri maligne in interiorul structurii de aparare. Deja sunt implicate toate ministerele si serviciile din sistemul de aparare nationala, Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice. Toate isi dau cu parerea, furnizeaza intoxicari si se agita, iar apele sunt departe de a se fi linistit.
 • Nu ne mira dezamagirea unor colegi insa ii rugam sa citeasca foarte atent informarile si sa inteleaga detaliile. Nu este o lupta simpla insa facem tot posibilul sa o ducem cum stim mai bine. Nimic nu garanteaza succesul demersurilor noastre dar asta nu trebuie sa ne faca sa renuntam. Nu avem decat o directie: inainte!
 • Dragi colegi din sistemul penitenciar, trebuie sa fiti constienti ca aceasta lupta nu poate fi purtata doar de doi oameni si ca este posibil sa vina vremea sa intram in lupta toti. Sindicaliceste. Sa semnam tabele, sa ne asumam, se ne urcam in masini si sa venim la Bucuresti, sa ne rupem din timp si din confort. Nu ne dorim toate astea, insa, ca lideri sindicali, am vrea sa vedem in spatele nostru sustinere si determinare si nu doar frustrare, dezamagire, resemnare si nervi descarcati gresit.
 • Vrem sa rezolvam problema asta la masa negocierilor dar daca nu vom reusi, nu putem decat sa sunam buciumul si sa chemam oastea. Cati vor veni, aceia vor reprezenta exact forta reala pe care o avem. Iar aceasta se masoara in strada si in contact direct, nu doar pe internet, sub anonimat! Noi suntem decisi sa mergem pana la capat, refuzand munca suplimentara si dand detinutii jos de pe puscarii ca sa ne urcam noi, poate asa vom deveni mai relevanti! Insa si pentru succesul acestui tip de actiuni este nevoie de curaj si unitate! Dar in primul rand de atentie si informare!

Un gând despre “Primul front comun MJ-ANP-sindicate. Lupta continua!

 1. Acum ca ati mai scapat de unele javre (IG) cum se mai repartizează 50%? tot asa in familie? Sau la cei care muncesc FOARTE MULT pe la unii dintre sefi?Sau celor care ii ajuta cu diverse sau celor care merg pe paraiindarat?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s