Lanț, bilanț, trilanț

An dupa an, se facura 11 de cand am iesit din armata dar bilantul ramane anual si indispensabil. Un fel de incununare a rezultatelor marcante obtinute intr-un sistem covarsit de lipsuri evidente, care scartaie pe toate partile, bilantul este un moment pe cat de sobru pe atat de rigid, prezentand aspecte cronice de inutilitate.

Nu-mi doresc decat sa ma ajutati sa-mi schimb parerea daca gresesc. Dati-mi dragi colegi motive pentru care cheltuielile facute cu deplasarile si organizarea bilanturilor ar putea fi considerate justificate! Spuneti-mi cu ce impresie ati ramas si cum s-au schimbat perceptiile despre trecut sau perspectivele!

In proportie de 99% din cazuri, ne strangem in sali de pregatire sau cluburi inghetate (doar e ianuarie in fiecare an, de bilant) si ascultam respectuosi cum dom’ director citeste un material de 135 de pagini incluzand cifre si scheme, deseori insotit de o prezentare grafica, material pe care toti cei din sala il pot obtine sau deja il au sub ochi.

Il urmarim pe director cat putem de atent, pentru ca dupa o ora de citit monoton sa incepem lupta cu somnul avand in vedere ca rolul de ascultator nu este unul incitant. Dom’ director nu se lasa inca. Mai are. Sunt atatea compartimente care trebuie amintite. Numaram detinuti, cereri, materiale de igiena.

Nimeni nu-si noteaza, presa nu are acces, asteptam cuminti finalul si speram ca liderul sindical sa dea glas la cat mai multe probleme care evident ca nu se vor rezolva in sedinta de bilant dar macar dom’ director mai merita si el cate un pardaf pentru conditiile rudimentare in care lucram.

Bilanturi in toate unitatile, bilanturi in regiuni si bilant pe sistem. Un adevarat trilanț de sedinte. ANP trimite reprezentanti peste tot.Mai mult sau mai putin in tema cu problemele de interes general, mai mult sau mai putin experti in toata plaja de domenii din sistemul nostru. Totusi ca anul asta, mai rar. Cata relevanta poate prezenta din punct de vedere al reprezentarii si competentei, participarea la bilantul dintr-o unitate cu sute de salariati, a unui salariat de executie din aparatul central?

Normal ca este un fel de lant al slabiciunilor. Daca vrem sa facem bilanturi apoi trebuie sa facem peste tot si asta ne obliga sa trimitem oameni din ANP iar cei care pot fi considerati relevanti pentru a receptiona corect un mesaj si a transmite pozitia unitatii centrale nu sunt atat de multi incat sa poata fi prezenti peste tot in timp scurt si de aceea apelam la compromisuri. Trimitem ca sa trimitem.

Ce am vrea noi, SNLP? Nu zice nimeni ca nu este bine sa ne intalnim anual intr-un cadru formal si analitic, dar macar sa o facem cu folos. Macar sa invatam sa comunicam si sa o facem fara teama. Fara teama sefilor ca vor fi pusi la zid si nu vor avea raspunsuri, fara teama subordonatilor ca vor fi persecutati pentru ca au avut taria sa spuna clar ce-i doare. Sa incurajam dezbaterea si sa ne dezvoltam capacitatea de sinteza si de identificare a prioritatilor.

Sa fim deschisi si transparenti, sa ne recunoastem greselile, sa ne eliberam de teama de a scoate gunoiul de sub pres (recunoasteti marca inregistrata SNLP – de la INTERACT 2014). Informatiile care se citesc in bilant pot fi puse la dispozitia tuturor salariatilor anterior sedintei si se pot stabili luari de cuvant pe teme si pe compartimente. Se pot seta de comun acord paneluri de discutii plecand de la probleme constatate. Nu ne ajuta sa enumeram succesurile! Important este sa evoluam si daca ne credem deja buni, nu avem sanse! Nu este foarte greu insa este drept ca nici nu sta in firea noastra. Dar putem incepe de undeva. Candva.

Documente trimise de ANP privitor la bilanturi:

 1. Bilanturi unitati
 2. Bilanturi regiuni
 3. Bilanturi regiuni (corectura solicitata de SNLP)

2 gânduri despre “Lanț, bilanț, trilanț

 1. INFORMATII DESPRE BILANTUL UNITATII

  La orele 11.00 a inceput bilantul unitatii.La prezidiu ,invitata doamna judecator delegat, dl.director Anghel ,dl Prioteasa,doamna Vulpescu,doamna Ion si din partea ANP, sl.Firinel Ungureanu fost director la penitenciarul Margineni in sala cadre din mai toate sectoarele.
  Dl director citeste materialul, cifre, procente etc la final activitatea penitenciarului Gaesti,buna si foarte buna.
  Dl Tarba ia cuvintul si puncteaza despre discutiile din mass media despre „scriitorii ” din penitenciare o problema larg dezbatuta in ultima perioada.
  Dl director invita sindicatul sa ia cuvintul.
  Spun ca in anul 2015 activitatea penitenciarului Gaesti a fost foarte buna cu toate ca am avut 2 mari probleme , adica lipsa banilor pentru dotari materialae si mai ales lipsa personalului in toate sectoarele de activitate.
  Rog pe domnul Ungureanu sa ne spuna, care este in opinia ANP viitorul penitenciarului Gaesti si ca sa fiu mai explicit subliniez, ca ne intereseaza din punct de vedere a numarului de ppl si a numarului de cadre tinind cont ca in curind corpuul de cladire care se afla in renovare va fi gata si sigur va urma o populare cu ppl.
  Mai spun ca am fost anuntat ca dupa sedinta de bilant se va reuni Consiliul de Conducere al penitenciarului Gaesti la care va participa si domnia sa unde voi face referire la proble mai punctuale, adica despre posturile de paza,accesul in unitate cu referire pa agentii care sunt in PC si asupra lor zi de zi exista o mare presiune avind in vedere responsabilitatea pe care o au, faptul ca agentul din PC ramane de multe ori singur facind comparatie cu celelalte unitati unde in PC sunt 2-3 agenti, dupa aceea.Telexul o alta problema tinind cont de dezvoltarea unitatii,montarea camerelor de supraveghere si de faptul ca intr-un spatiu de aproximativ 5 metri patrati se afla foarte multa aparatura, stim cu toti ce se afla acola si sustin ca monitoarele trebuie sa se afle in alta incapere si deservit de alt agent,ultimul sector la care fac referire este sectorul „vizita” care momentan se descurca dar din moment ce numarul de ppl va fi mai mare vom avea probleme serioase.
  Toate aceste lucruri au fost discutate in biroul domnului director impreuna cu dl.Ungureanu.care a notat toate problemele ridicate de sindicat si a punctat de fiecare data la ficare dintre subiecte si spunind cum ar proceda domnia sa in aceste privinte, a promis ca ne va sprijini in demersul nostru pentru arezolva aceste deficiente dar ca si noi (unitatea )trebuie sa cerem argumentat ceea ce ne trebuie.
  Dupa discutiile din biroul domnului director am plecat toti trei spre sala de sedinte pentru ca domnul Ungureanu dorea sa vorbesca cu toti sefii de sectoare pentru a afla problemele cu care se confrunta fiecare sector in parte.
  Toti sefi de sectoare au spus probleme cu lux de amanunte dificultatile intimpinate, cerind sprijinul ANP acolo unde este cazul.
  Problema principala , desigur lipsa personalului, mai ales la sectorul economic unde sunt reale probleme care nu pot gasi rezolvare imediata, concediile restante in acest sector fiind foarte mari si volumul de munca foarte mare.
  Dl Ungureanu sugereaza cind ajunge la sectorul resurse umane ca acestia trebuie sa=si faca foarte bine temele pentru ca mai devreme sau mai tirziu vom fi chemati la ANP pentru a discuta pe marginea statului de organizare si pina la cest moment ar fi trebuit sa avem o proiectie.
  Ne lauda si ne spune ca am facut trecerea de la minori la ppl cu brio si am demonstrat multora care nu prea credeau ca o sa ne decurcam , contrariul.
  Promite ca ne va sprijini in ceea ce priveste solicitarile noastre si recfunoaste ca avem cu adevarat probleme reale pe mai multe sectoare , probleme de personal.
  Face sugestia ca sa se faca mai multe documentatii in acest sens catre ANP

  Ramane de vazut cat sprijin vom primi.

  PINA UNA ALTA SA AVEM UN AN BUN !

  Apreciază

 2. TOT DESPRE …………………………BILANT

  Sa fim sinceri ,in urma a 25 de bilanturi de cind lucrez in sistemul penitenciar am ramas numai cu promisiuni.
  Vin la bilanturi x,y,z de la ANP, asculta, noteaza, promite ca ne va sprijini si in general cu asta raminem.
  Dar suntem multumiti ca am fost ascultati.
  Dl Ungureanu ………un om foarte volubil, simpatic cu experienta vasta in ANP, bine intentionat in opinia mea,
  vede lucrurile exact asa cum ar trebui sa fie si sa se intimple, dar si domnia sa o sa discute cu alti sefi din ANP ………………………………………………si asa mai departe.
  Sperante mari nu prea avem in opinia mea,dar sa asteptam !!!!!!!!!!
  Cred ca tot la noi in curte sta si speranta si putinta, nu este usor deloc, recunosc, dar cu atit mai mult satisfactia ca am gandit, propus, urmarit telul si realizat ceva este deplina satisfactie.
  Nu o sa primim niciodata mura in gura.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s